Cu ceva timp in urma, fetele mele, care sunt foarte talentate si indemanatice, au inceput sa-mi vorbeasca despre un anume fel de sapun, facut in casa, din ingrediente vegetale, 100% naturale si prelucrat prin metoda ˝la rece˝. Recunosc, la inceput n-am luat problema prea in serios, dar, dupa ce fetele mi-au adus sapunuri facute de ele, am inteles doua lucruri:

Cosulet cadou cu sapun natural facut in casa

Cosulet cadou cu sapun natural facut in casa

  1. putem inlocui produsele chimice pe care le folosim, cu produse naturale;
  2. ne putem bucura de lucrul facut cu propriile noastre maini.

Am folosit cu drag acele sapunuri si in acelasi timp am inceput sa caut informatii. Voiam sa aflu cat mai multe despre ingrediente, despre metoda de prelucrare, despre ustensile, in general ma interesa tot ce avea legatura cu sapunul natural produs prin metoda ˝la rece˝. Am rascolit internetul, cautand bloguri, site-uri, orice coltisor unde puteam gasi o informatie cat de mica. Si luam notite, bine-nteles.

M-am bucurat sa descopar ca destul de multi oameni se indeletniceau cu sapunaritul si, deasemenea, doreau sa le impartaseasca si celorlalti din experientele lor. Stateam ore intregi in fata laptopului, pana amorteam si incepeau sa ma usture ochii.

Dar, deja aflasem despre soda caustica si cum nu se poate face sapun fara ea, despre grasimile saponificabile, toate naturale si vegetale, despre uleiurile esentiale, si multe altele. Si, foarte important, aflasem cum se poate produce sapun fara fierbere, metoda pe care o foloseau bunicile noastre,candva.  De-acum imi doream sa cumpar ingredientele necesare si sa ma apuc de treaba, doar ca mai trebuia sa gasesc produse de calitate la preturi cat mai bune. Imi facea mare placere sa caut tot felul de forme pentru sapunuri, am cumparat  foarte multe uleiuri esentiale pe care trebuia sa le combin. Imi doream ca sapunurile mele sa fie cele mai bune din lume si sa aiba si arome dementiale.

Imi aduc aminte ca dupa ce stransesem destul de multe uleiuri esentiale m-am apucat sa fac tot felul de combinatii. Pentru o combinatie imi trebuia un borcan cu capac si cateva betisoare pentru urechi. Pe fiecare betisor puneam una sau mai multe picaturi dintr-un ulei esential, iar in fiecare borcan puneam amestecul pe care voiam sa-l testez. Adunasem cateva zeci de borcane!

Of, m-am luat cu vorba, iar astea sunt povesti pe care o sa vi le spun in curand, mai pe larg. Ce ziceti, prieteni, merita sa-ncercam sa renuntam la o parte dintre chimicalele cu care ne otravim zilnic? N-ar fi interesant si placut sa folosim un sapun produs chiar de noi? Astept parerile voastre cu bucurie si interes, si, de ce nu, va invit la dialog.

 

Tagged with:
 

3 Responses to Cum am inceput sa fac sapun natural

  1. Elena Gavanescu spune:

    Doresc sa fac sapun,ma poti ajuta?

  2. VALENTIN pAPUSA spune:

    Buna ziua.Ma bucur cand citesc lucruri pline de adevar si sinceritate.Va dores succes si multa sanatate. Cu respect Valentin.tel. 0734101298.Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *