Pe langa uleiurile lichide, in retetele de sapun natural putem si este indicat sa folosim si uleiuri solide si unturi vegetale. Acestea, pe langa multiplele calitati pe care le au, ne ajuta sa obtinem un sapun ceva mai tare. Acum o sa vorbim despre cateva dintre aceste grasimi solide, pentru ca e bine sa le cunoastem inainte de a le folosi, nu-i asa?

 

ULEIUL DE PALMIER

Uleiul de palmier este unul dintre uleiurile solide folosite cu succes in productia de sapun, deoarece contribuie la accelerarea procesului de saponificare si confera duritate sapunului. In  acelasi timp prelungeste valabilitatea sapunului si curata destul de bine.

Acum o  sa va povestesc ceva ce nici eu n-am stiut: uleiul de palmier pentru gatit, cel care se gaseste in comert, nu este prea recomandat pentru fabricarea sapunului, deoarece din el a fost extras acidul stearic, cel care da consistenta preparatului, de aceea riscam sa obtinem un sapun cam moale. Cel mai bun este cel integral , denumit ulei de palmier RBD( rafinat, dezodorizat, decolorat ). Pana acum eu am folosit doar din cel pentru gatit, deci nu pot sa va spun care este diferenta, dar am inteles ca se gasesete foarte greu. Deasemenea se recomanda asocierea cu uleiul de cocos si untul de cacao, pentru a obtine un sapun mai tare si imbunatatit calitativ, pentru ca, desi uleiul de palmier contine vitamina A, vitamina E, nutrienti si diversi acizi grasi, nu ingrijeste pielea chiar atat de bine.

Recomandare: folositi aprox. 30% din totalul uleiurilor.

 

Untul de karite sau untul de shea este un ingredient pretios al sapunului natural  Foto: Flickr daveynin

Untul de karite sau untul de shea este un ingredient pretios al sapunului natural
Foto: Flickr daveynin

UNTUL DE SHEA SAU DE KARITE

Untul de Shea sau de Karite este un unt vegetal obtinut din fructul arborelui de Shea- Karite. Este foarte bogat in polifenoli, fitosteroli, vitamina A, vitamina E si multe alte elemente active( nesaponificabile ). Este un bun cicatrizant, antiinflamator, regenerant, hranitor si hidratant. Deasemenea este un bun filtru UV, previne imbatranirea, stimuleaza sinteza de colagen, hraneste si protejeaza firele de par.

Este recomandat pentru toate tipurile de piele, in special pentru cea uscata, imbatranita si ridata. Poate fi folosit atat pentru pielea delicata a copiilor si pentru zona fetei, cat  si pentru pielea expusa agresiunilor chimice sau arsurilor solare. In acelasi timp poate rezolva diverse probleme dermatologice sau musculare.

Datorita continutului important de elemente nesaponificabile, untul de Shea poate fi folosit cu mare succes in productia de sapun ca surplus de grasime. Se adauga o anumita cantitate de unt de Shea, adus la temperatura de aproximativ 24 grade Celsius, la sfarsitul procesului, chiar inainte de uleiurile esentiale( despre surplusul de grasime vom vorbi pe larg, la timpul potrivit ).

 

ULEIUIUL DE COCOS

Obtinut prin presarea miezului de nuca de cocos, acest ulei se prezinta sub forma lichida la peste 24 grade Celsius, iar sub aceasta temperatura, se solidifica. Este unul dintre cele mai folosite uleiuri, atat in prepararea sapunului, cat si in a altor compozitii cosmetice destinate igienei si ingrijirii corpului. Este hidratant , nutritiv, emolient, calmant, previne imbatranirea pielii si este un bun filtru UV. Este recomandat in special pentru pielea uscata si deshidratata, pentru parul uscat si pentru ingrijirea buzelor. Poate fi folosit chiar si pentru bebelusi.

Recomandarea este de a nu se depasi 30% din totalul uleiurilor, deoarece, chiar daca este un ulei cu foarte multe calitati, folosit in procent mai mare duce la uscarea pielii.

 

UNTUL DE CACAO

Untul de cacao raw sau filtrat este bogat in antioxidanti naturali si ofera duritate sapunului Foto: Flickr Joana HArd

Untul de cacao raw sau filtrat este bogat in antioxidanti naturali si ofera duritate sapunului
Foto: Flickr Joana HArd

Obtinut din boabele de cacao, acest unt este una dintre cele mai stabile si mai concentrate grasimi vegetale naturale. Avand un continut foarte mare de antioxidanti, constituie un excelent tratament antiimbatranire, actioneaza asupra vergeturilor si stimuleaza sinteza de colagen. Este usor absorbit, pastrand nivelul hidratarii datorita barierei protectoare pe care o creaza la nivelul pielii.

Este recomandat pentru toate tipurile de piele, mai ales pentru pielea uscata, matura, ridata sau crapata. Este folosit cu succes pentru masajul anticelulitic, drenajul limfatic, sau ca ingredient in diverse compozitii cosmetice: produse de machiaj, balsamuri, creme, unguente.

Daca il folosim intr-o retetea de sapun, produsul va fi unul suficient de tare si plin de calitati, cu conditia sa nu depasim 15% din totalul uleiurilor; daca se depaseste acest procent, sapunul va fi mult prea dur si va crapa foarte repede.

IMPORTANT! : unele persoane ar putea fi alergice la untul de cacao

 

UNTUL DE ARAHIDE

Untul de arahide este foarte bogat in vitamina B3 si vitamina E, care sunt esentiale pentru buna functionare a organismului si in acelasi timp este o sursa importanta de minerale ca potasiu, fosfor si magneziu. Deasemenea contine ˝resveratrol˝, o substanta care este un puternic agent antimicrobian, cercetari recente demonstrand ca are si efecte antiinflamatorii si antioxidante.

 

Acestea au fost cele mai cunoscute grasimi vegetale solide ce se pot utiliza cu usurinta in retetele de sapun natural. Daca voi mai stiti si altele, va invit sa vorbim impreuna despre ele si sa aflam cum ne pot ajuta sa fim mai sanatosi si mai frumosi.

 

3 Responses to Ingrediente: Uleiuri solide si unturi vegetale

  1. savin amalia spune:

    salutareeee!!! Eu ma ,, mandresc,, daca pot spune asa cu uleiul de cafea si cel de dafin facut de mine. Nu eu l-am inventat , dar fiecare si-l face dupa bunul plac Uleiul de dafin : am macinat foarte fin 100gr. dafin pe care l-am pus intr-un L de ulei de masline. Ambele intr-un vas de sticla cu capac sau un borcan cu capac …se pun pe baimarine la foc f.f mic si se macereaza cam 3 ore. Apoi se strecoara prin sita si panza si …voila !!!! ulei de dafin. Eu nu am pus decat uleiul din el , pudra nu si a iesit de un verde superb!!!!!!!1 La fel am facut si cu cel de cafea .Un sapun cu cafea dar neexfoliant la cre i-am adaugat ulei esential de cuisoare ( fiecare dupa preferinte) ….Am inca multe de incercat chiar daca sunt ,, veche,, in sapunarit , ..acum ma ,, lupt,, cu o reteta de sapun cu ou …m-i se pare mai greu decat cel cu lapte de capra …va pup pe suflet , Amalia !!!!!!!!1

  2. Anca spune:

    Wow, cate idei interesante ne-ai dat Amalia! Tine-ne la curent cu reteta cu ou, sunt tare curioasa cum o sa iti iasa! E ceva ce nu am incercat pana acum. Mult succes si te imbratisam si noi cu drag!

  3. […] Asadar, pe langa uleiul de masline am mai adaugat ulei de cocos. Am ales uleiul de cocos in principal pentru spuma bogata pe care o genereaza in sapunul rezultat. Iar spuma este unul dintre lipsurile sapunului de Castilia. In plus uleiul de cocos intareste mai bine sapunul si mai are si o multime de proprietati grozave despre care puteti citi aici mai multe. […]

Lasă un răspuns către savin amalia Cancel reply