Dragele mele sapunarese si dragii mei sapunari vreau sa va prezint astazi unul dintre sapunurile mele preferate: un sapun natural marmorat cu scortisoara, galbenele si cacao.

Este o reteta foarte usoara, care poate fi folosita ca reteta de baza pentru multe alte combinatii.

Acest sapun a fost unul dintre primele mele mele incercari de „swirl” si am fost incantata de cat de usor se poate crea un design deosebit. Va incurajez sa incercati fara teama diverse tehnici chiar daca va considerati incepatori. Unele tehnici de swirl sunt foarte usoare, precum aceasta tehnica marmorata care aduce aminte de delicioasele checuri marmorate.

Sapun marmorat – reteta

(Descarca fisa retetei)

Sapun natural marmorat cu scortisoara, galbenele si cacaoUleiuri saponificabile

Ulei de cocos 261g
Unt de cacao 55g
Ulei de masline 400g
Ulei de palmier 300g

Apa si soda

Apa 335g
Soda NaOH 137g

Aditivi

Ulei esential de scortisoara 25g
Macerat de galbenele 20g
Cacao pudra 1 lingura

Superfat = ~ 10%
Apa ca procent din totalul uleiurilor = 33%

Se urmareste procedura obisnuita de saponificare.
La trace se adauga uleiul esential si maceratul de galbenele.
Se toarna jumatate din compozitie in forma si in restul se adauga pudra de cacao. Se amesteca rapid si se toarna peste compozitia din forma. Cu o spatula se amesteca cele doua compozitii pentru a obtine efectul marmorat.

Bun si acum cateva explicatii.

Am folosit mai putin apa decat de obicei (in mod normal se recomanda sa fie 38% apa) pentru a obtine un sapun mai tare si pentru o uscare mai rapida. Am incercat de asemenea sa compensez astfel superfatul mai maricel. Daca locuiesti intr-o zona cu umezeala ridicata de asemenea este indicat sa reduci putin cantitatea de apa.

Am incercat un superfat mai mare pentru ca am dorit un sapun emolient si am vrut sa testez un pic limitele. Pot sa spun ca acest sapunel nu mi-a facut nicio problema in ciuda superfatului : nu a rancezit, nu au aparut pete galbui si nici nu s-a topit repede in baie.

Daca vrei sa imprimi reteta, poti descarca fisa retetei in format pdf aici : Fisa Reteta sapun marmorat cu scortisoara, galbenele si cacao.

Acum e randul tau: ai o intrebare cu privire la reteta? ai vreo sugestie? Spune-ne in comentarii! Daca ai incercat-o deja, suntem foarte curioase cum ti-a iesit si daca ai adus vreo imbunatatire. Daca iti e de folos ,impartaseste-o si prietenilor tai sapunari.

Sapunareala placuta!

12 Responses to Retetar: Sapun natural marmorat cu scortisoara, galbenele si cacao

  1. mijnzeep1 spune:

    O reteta f buna, Anca!
    Iar sapunul este asa de apetisant, combinatia dintre ciocolata si galbenele e f interesanta! Felicitari!

  2. Anca spune:

    Multumesc, Natalia! Iubesc atat de mult galbenelele incat le-as pune in toate sapunurile :)

  3. lavinia spune:

    buna! spune-mi te rog de unde cumperi maceratul de galbenele? am tot intrebat prin plafar si …. nimic

    • Anca spune:

      Buna, Lavinia! Eu l-am cumparat din Franta, insa in Romania poti incerca pe la magazinele online de ingrediente cosmetice.

      Cel mai simplu si mai ieftin e insa sa il prepari singura: pui florile de galbenele intr-un borcan, le acoperi cu ulei de masline si il lasi la intuneric; dupa 1 saptamana si jumatate – 2 saptamani ai maceratul de galbenele.

      Succes!

      • adina g. spune:

        cand e gata maceratul se strecoara si se arunca galbenelele sau se pot lasa in ulei si amesteca cu totul in compozitie?

        • Anca spune:

          Buna, Adina. Eu il strecor si arunc galbenelele. Daca pui flori intregi sunt cam mari sa le incorporezi in sapun, insa daca ai pus doar petale poti incerca sa le lasi in ulei si sa le amesteci in sapun cu totul.

          Numai bine!

  4. Ramona spune:

    Hristos a Inviat! Anca, poti explica, te rog, ce inseamna superfat si cum faci asta? Iti multumesc!

  5. […] aceea am ales ca in acest articol sa raspundem mai pe larg intrebarii pe care Ramona ne-a adresat-o aici: ce este acela superfat si cum se […]

  6. simona spune:

    buna,sunt noua in grup,va urmaresc cu interes

  7. anda spune:

    Buna Anca! Am facut si aceasta reteta, déjà s-a si vandut. Azi fac o noua tura de sapunele ;) . Voiam sa intreb daca si sapunelele tale din aceasta reteta fac mai putina spuma(comparativ cu „sapunul cu aroma de iarna”) ? multumim ca inpartasesti cu noi retetele tale. Desi mi-am cumparat o carte de retete de sapun, tot de aici ma inspir. Toti sunt incantati de sapunurile naturale incercate din retetele tale ;)

Lasă un răspuns către simona Cancel reply