Acum aproape doi ani ani facut prima mea transa de sapun natural. A durat ceva timp pana sa ma hotarasc asupra retetei. Cautam o reteta:

  • simpla, fara prea multe ingrediente greu de gasit. Nu doream sa investesc prea mult in aceasta prima incercare.
  • usor de realizat, imi doream tare mult sa imi iasa din prima. Faptul ca nu am ratat-o mi-a dat motivatie sa continuu pe acest drum.
  • sigura, astfel ca produsul rezultat sa fie bun si placut de utilizat.
Sapun de castilia Foto: Flickr bykoey

Sapun de castilia Foto: Flickr bykoey

In cele din urma am ales sa fac un sapun de Castilia, o reteta veche, simpla si aproape imposibil de ratat. Singurul ei dezavantaj este ca sapunul rezultat, desi foarte prietenos cu pielea, nu face prea multa spuma si deci nu iti ofera aceeasi satisfactie ca un sapun cu spuma bogata si cremoasa. Trecand peste acest inconvenient, am fost foarte multumita de rezultate.

Definitia sapunului de Castilia nu este batuta in cuie, desi cel mai adesea, dictionarele il prezinta ca un sapun facut 100% din ulei de masline. Numele vine de la regiunea Castilia a Spaniei unde sapunul era fabricat din uleiul de masline produs local. Inspirate de sapunul de Alep adus de cruciati din Asia mica in Europa, primele manufacturi de sapun au aparut inca din secolul al 12-lea in zona mediteraneana. Uleiul de dafin, ingredientul de baza al sapunului de Alep, era insa greu de gasit in Europa la acea data. Astfel acesta a fost inlocuit cu mult mai raspanditul ulei de masline. Asa s-a nascut sapunul de Castilia.

Iata cateva dintre avantajele importante ale sapunului de Castilia (100% ulei de masline) in opinia mea:

  1. Simplitatea si usurinta de productie. Un singur ulei foarte usor de gasit in supermarket, soda caustica si apa. Ce poate fi mai usor?
  2. Calitate vizuala deosebita o data ce sapunul este uscat. Sapunul are o culoare alba solida (chiar daca uleiul de masline este verzui sapunul nu pastreaza culoarea).
  3. Este un sapun foarte delicat cu piele, mai ales daca are un superfat de cel putin 8%. Cu cat sta mai mult la uscat cu atat este mai bland (cel putin 2-3 luni)
  4. Este tolerat foarte bine de persoanele cu pielea sensibila si de bebelusi
  5. Este foarte rezistent in timp. Nu am experimentat personal, dar persoane care au tinut si 6 ani din sapurile de Castilia spun ca cu cat imbatranesc cu atat devin mai solide si mai blande cu pielea, dezvoltand o spuma fina si cremoasa.

Sperand ca v-am convins sa incercati si voi, iata reteta pe care am folosit-o si pe care v-o recomand si voua.

Ingrediente :

  • 1kg ulei de masline extra virgin
  • 124g soda caustica cristale
  • 310ml sau g apa

Rezulta 10 – 12 bucati de sapun in functie de marimea fiecarei bucati.

In ce priveste uleiul eu folosesc si recomand uleiul extra virgin chiar daca este mai scump. Uleiul de calitate mai slaba poate fi folosit si el cu succes, insa fiind extras prin metode chimice contine o anumite cantitate de hexan sau alti solventi utilizati in proces. Folosind ulei extra virgin sunt sigura ca produsul este 100% natural si lipsit de substante toxice. Despre asta vom mai vorbi cu siguranta intr-un articol viitor.

Acum, sunt foarte curioasa sa aud experienta ta cu sapunul de Castilia. Spune-mi daca ai observatii cu privire la calitatile sale sau cu privire la reteta. Te astept cu un comentariu si daca ai intrebari sau nelamuriri. Experienta ta ii poate ajuta pe cei care citesc acest blog, asa ca nu ezita sa scrii un comentariu.

Sapunareala placuta!

3 Responses to Sapun de Castilia : Cea mai simpla reteta de sapun natural

  1. […] trecuta, o buna prietena m-a intrebat cu ce ingredient ar putea imbunatati reteta de sapun de Castilia. Desigur, sapunul de Castilia are personalitatea lui, dar intrebarea m-a determinat sa va […]

  2. calmir spune:

    Pot folosi cantitatile acestea si pentru metoda la cald?

Lasă un răspuns către Anca Cancel reply