Uleiuri lichide in sapunul natural Foto: Flickr cottonseedoil

Uleiuri lichide in sapunul natural
Foto: Flickr cottonseedoil

Unul dintre ingredientele esentiale in orice reteta de sapun natural este uleiul. Fie ca folosim unul singur sau o combinatie de mai multe uleiuri lichide este util sa cunoastem cateva informatii de baza despre proprietatile lor. Astfel vom stii sa alegem cele mai potrivite uleiuri pentru tipul de sapun pe care vrem sa il obtinem si le vom utiliza in cantitatile cele mai adecvate astfel  incat ele sa aiba efectele dorite. Va propun mai jos o lista a celor mai utilizate uleiuri lichide in sapunul de casa.

 

ULEIUL DE FLOAREA SOARELUI

Uleiul de floarea soarelui este un ulei vegetal hidratant, foarte bogat in vitamina E, care este un antioxidant natural, ceea ce-l recomanda pentru pielea uscata, matura, sensibila. Uleiul de floarea soarelui poate fi folosit in locul celui de masline, dar sapunul va iesi mai moale; in acest caz e obligatoriu sa folosim uleiul de floarea soarelui in combinatie cu grasimi solide care confera duritate sapunului( ulei de palmier, ulei de cocos, unt de cacao, etc. ). Recomandarea este ca sapunul sa nu contina mai mult de 20% ulei de floarea soarelui si sa fie lasat la uscat pentru o perioada mai indelungata.

 

ULEIUL DE MASLINE

Uleiul de masline este, poate, cel mai folosit in producerea sapunului, avand un continut important de polifenoli, fitosteroli si vitamina E. Este antioxidant, emolient, nutritiv, hidratant, fiind benefic atat pentru piele cat si  pentru par. Este recomandat pentru pielea matura si uscata, pentru pielea sensibila, iritata sau cu diverse alte probleme, pentru pielea fragila si chiar si pentru bebelusi. Este un foarte bun hidratant, hranitor si protector pentru par si scalp. Deasemenea intareste firul de par si unghiile. Sapunul care contine ulei de masline curata bine si face o spuma placuta.

 

ULEIUL DE RAPITA

Cunoscatorii spun despre uleiul de rapita ca este sarac in acizi grasi nesaturati, de aceea, pentru producerea sapunului recomanda asocierea acestuia cu grasimi saturate care sa grabeasca procesul de saponificare. Tot cunoscatorii ne spun sa nu folosim ulei de rapita in procent mai mare de 50%.

 

ULEIUL DE PORUMB

Este un ulei bogat in vitaminele E si K si  trateaza afectiuni ale parului si pielii capului. Datorita continutului mare de vitamina E, cunoscuta si ca ˝vitamina tineretii˝, uleiul de porumb este un antioxidant care contribuie la incetinirea procesului de imbatranire al organismului.

 

ULEIUL DIN SAMBURI DE STRUGURI

Este un ulei usor, foarte bogat in vitamine, mai ales vitamina E, acid linoleic, polifenoli. Este foarte bine absorbit de piele si mentine hidratarea. In acelasi timp este un bun antioxidant, emolient, nutritiv, restructurant si regenerant. De asemenea are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Foarte bun pentru pielea matura, deteriorata, lipsita de elasticitate. Procentul recomandat este de 5% din totalul uleiurilor.

 

ULEIUL DE RICIN

Uleiul de ricin, sau ˝castor oil˝ este unul dintre cele mai vascoase uleiuri vegetale, este dens si bogat in acizi grasi. Datorita continutului mare de acid ricinoleic( peste 88% ), desi penetreaza bine pielea, lasa totusi o senzatie de gras, lipicios si lucios si de aceea este foarte folosit in produsele de machiaj. Stimuleaza cresterea si fortifica parul, genele si unghiile, avand si un usor efect analgezic, antibacterian si antifungic. Uleiul de ricin este de asemenea emolient si hidratant, cicatrizant si chiar depigmentar. Folosit la prepararea sapunului, uleiul de ricin amplifica efectele celorlalte uleiuri, favorizeaza absorbtia vitaminelor si ajuta microcirculatia. Sapunul ce contine ulei de ricin poate fi folosit cu mare succes si ca sampon solid, fiind benefic pentru parul casant, devitalizat  si chiar combatand caderea parului. Se recomanda folosirea in procent de aprox. 10% din totalul uleiurilor.

 

ULEIUL DE GALBENELE

Galbenelele sunt unele dintre multele plante medicinale pe care le putem folosi in productia de sapun natural. Uleiul obtinut din florile acestor plante (prin macerare) are foarte multe calitati si poate fi folosit chiar si de catre copii. Uleiul de galbenele este un bun antioxidant, antiinflamator si calmant, antiseptic, usor antibacterian si astringent. Deasemenea mentine sanatatea vasculara si imbunatateste circulatia periferica. Este recomandat atat pentru pielea uscata, matura si ridata cat si pentru pielea delicata a bebelusilor. Poate rezolva iritatii, arsuri solare si numeroase alte probleme dermatologice. Poate fi folosit in procent de 10- 20% din totalul uleiurilor.

 

ULEIUL DE JOJOBA

Istoria semintelor de Jojoba incepe cu multe secole in urma, atunci cand triburile de amerindieni le-au descoperit calitatile miraculoase si au inceput sa le foloseasca. Uleiul de Jojoba este special si foarte diferit de celelalte uleiuri, fiind mai degraba o ceara lichida aidoma sebumului uman. Patrunde in piele rapid si intr-un mod aparte, si anume prin foliculii de par. Apoi se combina cu sebumul, formand o pelicula foarte fina, dar, in acelasi timp lasand pielea sa respire. O particularitatea a uleiului de Jojoba este ca dupa aplicare  pielea ramane uscata, ceea ce i-a atras si denumirea de emolient uscat. Uleiul de Jojoba are un rol important in reglarea secretiei de sebum si in metabolismul elastinei, este hidratant, hranitor, calmant, regenerant si are efect antiimbatranire. Uleiul de Jojoba este recomandat pentru toate tipurile de ten, de la cel mixt si gras, pana la cel uscat si deshidratat, de la tenul sensibil, pana la cel  matur si ridat si chiar si pentru zona ochilor. Deasemenea ingrijeste parul si scalpul, eliminand progresiv matreata. Are multiple intrebuintari, de la aplicarea directa pe piele, unghii sau par,  pana la utilizarea ca ingredient in diferite compozitii cosmetice: creme, lotiuni, serumuri, masti, balsamuri, si chiar ca baza pentru parfumuri uleioase.

 

ULEIUL DE MIGDALE DULCI

Utilizat inca de pe vremea Egiptului Antic, uleiul de migdale dulci continua sa fie si astazi unul dintre cele mai folosite uleiuri vegetale. Este un ulei cu absorbtie lenta, hranitor, emolient, hidratant, regenerant, folosit foarte mult ca baza de masaj, potentand calitatile celorlalte ingrediente cosmetice. Este recomandat pentru orice tip de piele, in special pentru cea uscata, deshidratata sau ridata. Este foarte bun chiar si pentru pielea  sensibila, putand fi folosit si de catre copii, iar in cazul gravidelor previne formarea vergeturilor.



In articolele viitoare vom mai aborda si alte uleiuri mai pretioase sau mai putin uzuale si vom vedea cum le putem integra in retetele noastre de sapun natural.

Care sunt uleiurile de baza pe care tu le folosesti in retetele tale de sapun de casa? Daca vrei sa afli informatii despre un anumit ulei scrie-ne un comentariu si il vom include intr-un articol cat de curand.

One Response to Ingrediente: Uleiuri lichide in sapunul de casa

  1. […] langa uleiurile lichide, in retetele de sapun natural putem si este indicat sa folosim si uleiuri solide si unturi […]

Acum e randul tau, spune-ne orice iti trece prin gand!