Uleiuri si unturi saponificabile

Uleiuri si unturi saponificabile

Principalele  ingrediente pentru obtinerea sapunului sunt grasimile, uleiuri si unturi saponificabile, care, amestecate cu solutia de soda caustica, se saponifica si se transforma in sapunul nostru minunat.

Chiar daca se pot folosi si grasimi animale, cum ar fi untura de porc, seul de oaie, etc. eu am hotarat sa folosesc doar uleiuri si unturi vegetale., ceea ce va recomand si voua.

Acum, ar fi bine, totusi, sa punem in balanta argumentele pro si contra. Deci, sa le luam pe rand:

Grasimile animale:

Avantaje:

  1. sunt mai ieftine decat grasimile vegetale
  2. dau sapunului duritate si stabilitate in timp

Dezavantaje:

  1. obtureaza porii
  2. pot duce la agravarea unor probleme dermatologice

Grasimile vegetale:

Avantaje:

  1. sunt superioare din punct de vedere chimic
  2. patrund mai usor in piele
  3. curata eficient si ingrijesc foarte bine pielea
  4. daca nu mai vrem sa facem sapun, unele dintre aceste uleiuri pot fi folosite la gatit( masline, palmier, rapita, samburi de struguri )

Dezavantaje

  1. sunt mai scumpe decat grasimile animale
  2. sapunul are un termen de valabilitate mai mic

In functie de starea in care se prezinta la temperatura camerei, putem imparti grasimile vegetale in:

  1. uleiuri lichide
  2. uleiuri solide

Unele dintre cele mai folosite uleiuri lichide sunt:

  1. uleiul de floarea soarelui
  2. uleiul de masline
  3. uleiul de rapita
  4. uleiul de porumb
  5. uleiul din samburi de struguri
  6. uleiul de ricin
  7. uleiul de galbenele
  8. uleiul de jojoba
  9. uleiul de migdale dulci

Dintre uleiurile solide la temperatura camerei, cele mai cunoscute si utilizate  in producerea sapunului sunt:

  1. uleiul de palmier
  2. uleiul de cocos
  3. untul de shea sau de karite
  4. untul de cacao
  5. untul de arahide

IMPORTANT: pentru ca sapunul sa nu fie prea moale, orice reteta ar trebui sa contina uleiuri solide in proportie de cel putin 40%.

Fiecare producator de sapun isi creaza propriile sale retete, dar, la inceput, pana invatam despre ce e vorba si capatam indemanare intr-ale sapunaritului, e de preferat sa folosim retete propuse de cunoscatori. E bine de tinut minte ca trebuie sa notam absolut totul: miros, culoare, spuma, consistenta, durata de viata. In cazul in care facem modificari in reteta, deasemenea trebuie sa observam si sa ne notam cum au influentat acestea produsul final. Aceste informatii ne vor ajuta ca pe viitor sa nu repetam greseli care ne-ar putea strica transa de sapun.

Ce mai avem de facut este sa ne alegem uleiurile pe care vrem sa le folosim.Pentru asta, trebuie sa cunoastem calitatile fiecarui ulei in parte, iar alegerea s-o facem in functie de tipul de sapun pe care dorim sa-l obtinem.

Asadar, in articolele urmatoare o sa facem cunostinta cu fiecare unt sau ulei in parte, si astfel vom sti cum sa ne intocmim singuri propriile noastre retete.

Nu uitati ca va astept comentariile si intrebarile!

Acum e randul tau, spune-ne orice iti trece prin gand!